Herman Miller


Mi a titok a siker mögött?


A történet több mint 100 évre nyúlik vissza, amikor 1905-ben megalakult a Star Furniture, majd 1923-ban D. J. De Pree megvásárolta a céget Herman Miller nevű apósa segítségével. Azóta ez a név a világ minden pontján ismertté vált, hiszen a Herman Miller több mint egy bútorgyár: innovatív megoldásaikkal olyan élet- és munkateret alakítanak ki az emberek számára, amelyekben a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból, ahol örömmel élnek és dolgoznak.
Magyarországon az Europa Design a Herman Miller legrégebbi hivatalos forgalmazója.

A Herman Miller sikere a kezdetektől napjainkig az innováción alapul: már az 1930-as években a gazdasági válság hatására felismerték, hogy változásra, új anyagokra és formákra van szükség az irodai környezetben. A világ neves tervezőinek bevonásával megújították az irodai belső tereket és megteremtették a modern bútorcsaládokat. A Herman Miller azóta a világ legjobb és legnevesebb designereivel működik együtt, néhány nagy név a híres tervezők közül: George Nelson, Charles and Ray Eames, Isamu Noguchi, Alexander Girard, Isamu Noguchi, Robert Propst, Bill Stumpf, Don Chadwick, Ayse Birsel, a Studio 7.5, Yves Béhar vagy Doug Ball.
A cég magáénak tudhat szinte minden neves design díjat, néhányat több alkalommal is elnyert.  
A Herman Millernél a design, a valódi értelmezésnek megfelelően nem csak az esztétikumot jelenti, hanem azt is, hogy a tervezés már a termékfejlesztés első lépéseitől megjelenik. A kiindulópont minden esetben a leendő felhasználó igényeivel kezdődik, ami nem korlátozódik a fizikai szükségletekre, hanem figyelik a viselkedést, milyen motivációk állnak az egyes mozdulatok és testtartások mögött a munkavégzés során.



A cég komoly hangsúlyt fektet a kutatásra, hogy termékeik valóban a maximális ergonómiát és innovációt képviseljék. Ehhez nagyon fontos, hogy ismerjék a modern irodákkal szemben támasztott elvárásokat és kihívásokat, melyekre képesek megoldásokat kínálni. 

1958-ban született meg Eames azóta világhírű Alu székcsaládja.
1964-ben született meg az Action OfficeR, amely elválasztó panelekkel határolt irodabútoraival átalakította az irodai tereket. Megszületett az „open office”, továbbfejlesztett változatában ma is az egyik leggyakrabban használt irodatér.
1970-ben kezdte el a Herman Miller a prémium kategóriás irodaszékek gyártását.

Az Aeron első változata forradalmasította az irodaszékeket 1994-ben, hiszen nem egyszerűen az emberek ülésmódját változtatta meg, hanem a gondolkodásmódjukat, hogy milyen is legyen egy irodaszék. Tervezői, Bill Stumpf és Don Chadwick igazán korszakalkotó irodaszéket hoztak létre, amelynek ergonómiai megoldásai kiállták az idő próbáját.
Az Aeron székben jelent meg az első hálós, légáteresztő ülőfelület: a Pellicle légáteresztő szövettel a Herman Miller búcsút mondott az irodaszékeknél addig használt habnak és szivacsnak. A szabadalmaztatott háló természetesen idomul a test körvonalaihoz, egyenletesen elosztva a testsúlyt a háttámla és az ülőfelület között, segítve a vérkeringést.
PostureFit deréktámasz a helyes gerinctartásért: 2002-ben Brock Walker, az emberi vázszerkezet rendellenességeinek specialistája megállapította, hogy a gerinc helyes tartása a medence helyes pozícióján múlik. Ha a medence elfordul, hátrabillen,a gerinc alakja megváltozik. Abban az esetben,amikor a medence előre fordul,a gerincoszlopban megjelenik a kétszeres S görbület, hasonlóan az álló pozícióhoz. Bill Stumpffal, a szék egyik tervezőjével  Dr. Walker megalkotta a PostureFit deréktámaszt, hogy a medence hátrabillenését megakadályozza. Azóta ez a Herman Miller székek egyik legfőbb ergonómiai jellemzője.


Living Office – a Herman Milller több mint egy bútorgyártó cég, sokkal inkább stílust, valamint élet- és munkateret teremt. Ezt támasztja alá a Living Office filozófiája, amelynek segítségével különböző zónákra osztható az irodatér a specifikus tevékenységek és munkafolyamatok függvényében. A Living Office 10 fő zónát határoz meg az irodában, amelyek között az egyéni fókusz munka éppúgy helyet kap, mint a kommunikáció több formája.
Az „Élő Iroda” program az új munkakultúra tudományos vizsgálatán alapuló gyakorlati megoldásokat ad a munkafolyamatok, eszközök és terek újraértelmezése által.
A Living Office az ergonómiailag megfelelő designnal segít a felhasználók egészségének megőrzésében és a komfort biztosításában.
A Herman Miller élen jár a környezetvédelemben és a fenntarthatóságban.
A Herman Millernek a következő 10 évre készült fenntarthatósági, „Eartright” stratégiája 3 alapelvvel kezdődik: átláthatóság, a termék élő anyag, legyünk együtt zöldebbek. Ez jelenti a termékek ésszerű felhasználását, az öko-designt és egy közösségközpontú szemléletet.


A 1990-es években a Herman Miller William McDonough építésszel létrehozta a Design for Environment protokollt, amely a következő lényeges pontokat tartalmazza:

  • Milyen vegyi anyagokat tartalmaznak a termékeink és melyek a legbiztonságosabbak?
  • Szétszerelhetők-e a termékek az életciklus végén és újrahasznosíthatók-e az egyes alkatrészek?
  • A termékek újrahasznosított anyagokból készülnek-e és a végén a végtermék is újrahasznosítható?
  • LCA – az egész életciklusra nézve optimalizált a termék?

Sok terméknek van fenntarthatósági tanúsítványa, mint pl. az Indoor Advanteg Gold, a Cradle to Cradle és az FSC.
Az Indoor Advantage Gold minősítés a vegyi anyagok alacsony kibocsátását tanúsítja, hozzájárulva a megfelelő levegő minőséghez.
A Furniture Industry Research Association (FIRA) több ergonómiai díjat ítélt nekik, és a Herman Miller munkaszékek rendelkeznek az EN-1335 (Part1), 2000 minősítéssel.
A 12 év garancia biztosításához termékeiket több milliószoros tesztelésnek vetik alá.
A termékek kézi szerszámmal szétszedhetők.
A termékek nagymértékben újrahasznosíthatók, az Aeron szék 98 %-ban.
A termékek megfelelnek a LEED, BREEAM, SKA és WELL minősítéseknek.
2010 május óta a Herman Miller 100%-ban megújuló elektromos energiát használ a gyártáshoz.
A nemzetközi központ BREEAM minősített.
Az ISO9001 minősítés biztosítja a hatékonyságot és a hulladék mennyiségének csökkentését.